Gå på opdagelse i avis- og forskningsartikler, magasiner, blogs, TED talks, podcasts, Youtube film…

Det har givet mig en bredere forståelse og en større indsigt at dykke ned i andres perspektiver og indsigter om det barnløse liv, og derigennem styrket min platform af accept og erkendelse. Med håb om, at disse links vil kunne inspirere dig! Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt, hvad jeg linker til, men synes at alt her, kan bidrage med interessante vinkler og inspiration. God fornøjelse!

Forskningsartikler

Ufrivillig barnløs 60+
Fertilitetsbehandlingens indflydelse på par
De psykosociale følger af fertilitetsbehandling
Kompetenceudvikling med fokus på ufrivillig barnløshed - Ét årig uddannelse
Forsknings rapport om digitale netværk for barnløse

https://ejop.psychopen.eu/article/view/534/html

Forskning – Introduktion til ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling

Fem afgørende redskaber for at komme videre i livet – Et andet liv!

1. Sorgbearbejdelse

At anerkende sorgen er vigtig for at sætte sig fri, give slip, finde ro til en fremtid og et liv uden egne børn. Sorg er individuelt og kan komme i mange afskygninger, og dette understreger vigtigheden i, at vi lærer vores sorg at kende. Hvad enten det er igennem en psykolog, terapeut, skrive, male, danse, eller hvad nu for redskaber der giver mening for dig.

Sorg er et grundvilkår for os mennesker. På et tidspunkt i vores liv kommer vi alle i berøring med sorgen. Langt de fleste af os vil prøve at miste nogle eller noget vi har kært, som vi elsker og næsten ikke kan forestille os, at vi kan leve uden! Men livet skal gå videre og vi skal helst leve hele livet som hele mennesker – derfor sørger vi og det skal vi give plads til!

Sorgens tunge og pinagtige følelser er naturlige og vigtige. Sorgens følelser har nemlig til formål at forandre os og gøre os i stand til at leve forandrede liv. Sagt med andre ord, at leve livet med ændrede livsvilkår. Det betyder, at der foruden alt det tunge og svære, også er en indbygget power i sorg. En power til at forandre både udsyn og indkig. Udsyn til verden udenfor en selv, ens nære relationer og omgangskreds i det hele taget. Indkig til ens indre i forhold til måder at være i verden på, værdier og livsvalg – og meget ofte en forøget evne til empati, tolerance, forståelse og omsorg for andre mennesker efterfølgende.

Sorg er altså naturligt og nødvendigt for at komme igennem en eksistentiel livskrise som permanent ufrivillig barnløshed vitterligt er.

”Vi er helt uvante med at tænke barnløshed som en sorgreaktion, for personen har jo ikke mistet noget. Vi forveksler sorgen med depression. Omgivelserne tænker, at den barnløse nok er depressiv, og de kan undre sig over, at vedkommende ikke formår at komme videre og se på det gode i tilværelsen,” udtaler sorgforsker Mai-Britt Guldin. Læs Mai-Britt’s input til sorg og barnløshed i Kristeligt Dagblad her.

2. Mødes med ligesindede

Det har stor værdi at mødes med ligesindende. Opleve at du ikke er alene. Erfare, at dine følelser ikke er forkerte, onde eller frygtlige. Opleve støtte, forståelse og spejling i mødet med ligesindede, der har gået samme barske vej som dig. Mødet med ligesindede, er også vejen til erkendelse og dermed en vej til at give slip og åbne op for nyt liv og energi i din krop og sind. Mødet med dine medsøstre og brødre er muligheden for ligeværdig deling og inspiration til dit videre færd

3. Tag arbejdshandsken på

Du får ikke kærligheden serveret i dit skød. Du bliver ikke automatisk inviteret ind i samfundets sociale fælleskaber, om det så er mødregruppe, institutionerne eller foreninger, da mange af disse er bygget op omkring børnefamilien. Højtider og traditioner hjælper dig hellere ikke på vej, når livet er uden egne børn. Din retning i livet er ikke formet, foret eller på anden vis dikteret. Du er fri til at forme livet selv. Selvom du i første omgang ikke ønsker denne frihed, for du vil hellere være bundet af kærligheden til dit barn og dermed vist en vej i livet. Du skal finde din egen vej og identitet. Du skal finde din indre trods, din frie fugl, dit mod, din lyst til at gå på opdagelse og udsøge nye veje. For det er nødvendigt for at finde din vej og identitet i livet. Det er frihedens og mulighedernes vej. Du skal selv finde den, hvilket kræver, at du tager arbejdshandsken på og sætter den ene fod foran den anden. Et modigt skridt ét ad gangen. 

4. Åben op og mærk sårbarheden

Det er afgørende for dine skridt videre i livet, at de går hånd i hånd med et åbent hjerte, da det åbne sind og hjerte er indgangen til ny energi, kærlighed og glæde. Du skal turde smide masken og skjoldet, invitere din omverden indenfor. Fra et nænsomt, ærligt og ikke dømmende sted, skal du lade paraderne falde, vise sårbarhed. Ønsket skal være, ikke mere at bære hele sorgen og smerten alene. Ønsker skal være medfølelse og ikke medlidenhed eller medynk. Sidstnævnte kan offergøre og dræne, hvorimod medfølelse kan opbygge.

5. Egen omsorg

Du fortjener kærlighed, omsorg, støtte, frihed, lykke! Det gør vi alle. Første skridt er at tage dig selv i hånden. Find din indre mor eller far frem. Ham eller hende der har uanede mængder kærlighed og omsorg på lager. Start med dig selv, først for. Giv dig selv tid til nydelse, forkælelse fra et kærligt sted. Det sted, som giver dig energi. Giv det fra det sted, hvor medfølelsen bor. 

Interview til TV2.dk 2022, i forbindelse med Jennifer Aniston interview
Debatinlæg i Politiken Maj 2021
Portrætinterview i Jyllands-Posten 7. november 2020
BT Weekend Januar 2020
P1 Orientering 16.juli 2019

1 times program om fertilitet. Programmet er i 2.time af linket her.

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2019-07-16

Gæst i Go' aften Danmark 28.juli 2019

https://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/go-aften-danmark/efter-15-fertilitetsbehandlinger-er-haabet-forsvundet-192625/

Artikel i Alt for Damerne juni 2019

https://www.alt.dk/boern/permanent-ufrivillig-barnloes-abelone-maatte-opgive-at-blive-mor

Mikrofonholder på Radio 24/7, interview

01.11. 2018 interviewede jeg coach og stifter af Mindjuice Academy Pernille W. Lauritsen om ufrivillig barnløshed og livsformål i radioprogrammet Mikrofonholder på Radio 24/7. Hør programmet her.

Artikel i 'Kimen' Landsforeningen for Ufrivilligt barnløses medlemsblad.

“Hørte dig i Mikrofonholder i går. Det gjorde du altså virkelig godt. Super interessante perspektiver…Du er mega inspirerende i din måde at ‘finde ny vej’.” Eva Holm, journalist.