Hvad er permanent ufrivillig barnløs? 

I 2018 stødte jeg i en forskningsartikel på betegnelsen ‘permanent ufrivillig barnløs’ og tog “titlen” til mig. 

Rent vidensskabeligt bruges “titlen”, når en kvinde når overgangsalderen uden at være blevet mor (imod hendes ønske) og derfor ikke mere er i stand til at få børn. 

Jeg har valgt at bruge ‘permanent ufrivillig barnløs’, om den mand eller kvinde, som ikke bliver forældre til egne børn (herunder også adoption). Hvad end årsagen er til at stoppe med at forsøge at blive forældre.

Jeg bruger “titlen”, da den råt og ligetil beskriver realiteten i ens livsvilkår.  Du bliver aldrig mor eller far til egne børn. Jeg bliver aldrig mor til egne børn. Selvom ønsket var der. Punktum. 

Kære dig, kære pårørende, kære kollega. At være permanent ufrivillig barnløs er ikke et valg. Det er en realitet, som vi skal lære at leve med. I mit eget tilfælde stoppede fertilitetsbehandlingen, da næste step var ægdonation. For mig var der instinktiv intet valg. Jeg kunne ikke gå ned af den sti. Jeg havde ikke noget valg. Jeg måtte stoppe. Her blev jeg permanent ufrivillig barnløs.

Ikke at kunne vælge er ulig det samfund vi lever i, hvor alt – vores arbejde, parforhold, relationer, væren og gøren bliver opgjort i valg. – Valg der giver den enkelte frihed, frustration, usikkerhed, nysgerrighed, utryghed, etc. Valg der pålægger den enkelte ansvar for at vælge rigtigt.

Valget på vores skuldre gør det ekstra svært at tage skridtet henimod livsvilkåret permanent ufrivillig barnløs. Valget kan gøre det umenneskelig svært at sige stop til yderligere fertilitetsbehandlinger, for tænk nu hvis “lotto gevinsten” alligevel skulle lande i mit skød. Vælger jeg nu rigtig? Hvad hvis jeg bliver i tvivl? Det er et ubærligt ansvar at ligge på sine skuldre.  

I flere år har jeg fortalt mig selv og omverdenen, at jeg valgte at stoppe. Jeg har nu gennem frugtbar dialog indset, at jeg ikke havde noget valg. Jeg måtte stoppe. Min grænse var nået. Min nye indsigt, har lettet noget i mit hjerte og fra mine skuldre. Jeg er ikke ansvarlig for at stoppe. Jeg er ikke ansvarlig for min barnløshed. Jeg havde ikke noget valg.

JA, jeg har den noget uskønne titel ‘permanent ufrivillig barnløs’, men jeg har også mange andre titler her i livet – og er meget andet end en kvinde uden eget barn. 

Kærlig hilsen

Abelone