Mors dag kan være en hjerteskærende reminder om, at du ikke blev mor… Mors dag kan også være en fejring af din egen mor, andre mødre, eller blot kvinder. En fejring af livslang moderlig omsorg, hårdt arbejde og støtte. Eller hvad med, at mors dag bliver en fejring af din egen indre mor. Din egen moder natur, som tager sig af den lille pige indeni. Med andre ord, en dag for medfølelse og selvomsorg.

At tage vare på sig selv – også når livet blev anderledes end ønsket

Rigtig mange kvinder, hvor moderskabet udebliver, glemmer at tage vare på sig selv. I stræben efter at lykkes med at blive mor, bliver fysik og psyke tilsidesat for at lykkes med, hvad der for mange fremstår, som det eneste rigtige, “meningen med livet”, nemlig at blive forældre. Det indre og ydre pres på at lykkes med moderskabet er så stort, altoverskyggende og dominerende, at det eneste lys og håb, der titter frem i processen er at blive ved, kæmpe hårdere, gå længere, overskride grænser, flere grænser og bide tænderne endnu hårdere sammen for at lykkes med eget barn i sin favn. Konsekvenserne af denne rejse, som for mange står på i årevis, er både barsk og umenneskelig.

Jeg var selv tavs om mit forsøg på at blive gravid. Jeg var flov over min alder (40+) og over ikke, at lykkes, som den seje og stærke kvinde jeg så mig selv som. Ikke hende der satte sig ned, græd og fortalte, at hun var bange for ikke at lykkes med at blive mor. Den tavshed gælder rigtig mange – og jo længere der går, jo mere bliver tavsheden til en mur, med byggesten fra både skam og skyld.

Det er mit ønske, min mission og mit håb at vælte muren, at skabe opmærksomhed og viden om det livsvilkår det er at leve, som permanent ufrivillig barnløshed. Jeg ønsker at genererer mere viden om barnløshed og sætte området på dagsordenen. Jeg ønsker at vise, at det er muligt med et stærkt og meningsfuldt liv uden egne børn.

Jeg vil gerne derhen, hvor den barnløse bliver mødt med respekt og anerkendelse for den lange rejse mod realiteten – at det ikke skulle lykkes at blive forældre. Jeg vil derhen, hvor vi samarbejder på tværs for at løfte opgaven og taler åbent om livsvilkåret barnløshed.

Seje, smukke, livserfarne kvinde.

Mors Dag er også din dag. Din egen omsorgsdag!

Netop du fortjener at blive fejret!