Forleden så jeg en engelsk dokumentar om en kvinde, der ville undersøge hendes evne til at blive gravid, hvilke teknologier der nu er til rådighed, samt om de vanskeligheder der kunne være for at nå sit mål. Jeg kunne hurtig genkende vejen og de mulige teknologier. Det helt nye er, at man kan udregne præcist, hvilket ”vindue” kvinden er modtagelig over for et kunstig befrugtning. Ifølge nye undersøgelser, er dette ”vindue” på få timer, hvilket er helt individuelt og disse forudsigelser beregnes ud fra en vævsprøve. En sådan åbning i teknologien, gav et stik i hjertet – især fordi, at jeg har parkeret min drøm, ved erkendelsen af, at jeg har prøvet alt, hvad jeg synes muligt for mig både fysisk og mentalt.

Programmet slutter af med, at værten, som selv igennem programmet prøver forskellige metoder, lykkes med at blive gravid. Hendes slutreplik er, at hun ønsker alle, der drømmer om at blive gravide får opfyldt deres ønske, på den ene eller anden måde.

Jeg ville ønske, at hun havde tilføjet. “Til dem hvor det ikke lykkes, ønsker jeg for dem, at de får et lykkeligt og meningsfuldt liv uden børn.”
De barnløse og deres historier fylder ikke meget i vores fælles fortællinger og bevidsthed.

Jeg har været i kontakt med eksperter og professionelle på området og samstemmende kan de fortælle, at når den ufrivillig barnløse har fået denne permanente status, ja så forsvinder de ud af billedet.

Der er heldigvis kommet mere fokus på den barske virkelighed bag den barnløse proces. Blandt andet skuespiller Mille Dinesen og tidligere skuespiller, nu forfatter Pelle Hvenegaard, der begge i bøger og på de sociale medier har været med til at beskrive kampen og livet som ufrivillig barnløs.

Set fra den permanent ufrivillig barnløses stol, kommer Mille og Pelle dog ufrivilligt til at repræsentere eventyret, hvor helten må så grueligt meget igennem for til sidst at lykkes med et barn. Begge er i dag blevet forældre.
Sandheden er, at hver 10. kvinde i Danmark er barnløs og mange når ikke i mål med et barn i favnen.

Jeg vil gerne med denne blog og med arbejdet i “Et Andet Liv” være med til at finde fortællinger og forbilleder, der kan repræsentere et meningsfuldt og fyldestgørende liv uden at det lykkes med egne børn.